Uncategorized

5 + 1 kérdés, amit egy érettségiző feltesz

Ha Te is érettségire készülsz, akár középszinten vagy akár az emeltre tanulsz, biztosan sok kérdés felmerült benned. Ehhez nyújt segítséget ez a cikk.

#1 Mennyi idő áll rendelkezésre?

Az írásbelin középszinten 180 perc alatt írhatod meg a feladatokat, emelt szinten 240 perc erre a meghatározott idő. A német érettségi szóbeli része középszinten 15, emelt szinten 20 perc.

#2 Használhatok-e szótárat?

A középszintű és az emelt szintű érettségin csak az Íráskészség feladatnál megengedett a szótár használata, ami természetesen nyomtatott szótár. Ha a felkészülés alatt csak online szótárral dolgoztál, mindenképpen írj néhány levelet papír alapú szótárral is, hiszen most a kereső program helyett, Te fogsz lapozgatni. Ha azok közé a szerencsések közé tartozol, akik már egy B2-es nyelvvizsga boldog tulajdonosai, mindenképpen figyelj rá, hogy csak az íráskészség feladatnál használhatsz szótárat. Bizonyos nyelvvizsgánál az összes, ill. több feladatnál is a szótárhasználat.

#3 Mikor kell jeleznem az iskolában a német tanáromnak, hogy ebben a tanévben érettségizni szeretnék?

A hivatalos jelentkezés időpontja minden tanévben február közepe. Érdemes azonban már a tanév elején jelezned tanárod felé, hogy német középszintű vagy emelt érettségit szeretnél tenni, hogy megfelelően tudjon neked segíteni a felkészülésben.

#4 Jelentkezzek-e az előrehozott német érettségire?

Az előrehozott érettségi letételére 10. évfolyam végén van lehetőséget. Május elején zajlanak az írásbeli, júniusban pedig a szóbeli vizsgák. Ekkor van lehetőséget együtt érettségizni azokkal, akik éppen akkor teszik le a rendes érettségit.
Ha jó alapokkal rendelkezel, biztos a tudásod, legalább két tankönyvet átvettél idáig és a nyelvi szintek közül eléred a B1-es ún. küszöbszintet, az alapfokot, akkor érdemes rá készülni. A nyelvi szintekről itt olvashatsz részletesebben.
Fontos megjegyezni, hogy tavasszal, az érettségi előtt osztályozó vizsgát is kell tenned németből, ez jogosít fel arra, hogy érettségizz a május-júniusi időszakban.

#5 Már sikerült megszereznem a nyelvvizsgát. Melyik érettségi való nekem?

Az emelt szintű érettségi 60 %-tól ötös és innen B2-es nyelvi szintnek felel meg. Ha már megszerezted a B2-es középfokú nyelvvizsgát, akkor tudásod megfelel ennek a szintnek. Ha a továbbtanuláshoz szükséged van arra, hogy emelt érettségit szerezz, érdemes rá készülni. Ha más tantárgyakból fontos, hogy több pontot vigyél a jelentkezéskor, jó választás lehet, hogy azokra a tárgyakra fókuszálsz és középszintű érettségit teszel. Gondold végig a lehetőségeket és hozz egy számodra kedvező döntést.


#6 Miért kell osztályozó vizsgát is tennem? Nem elég az érettségi?

Azoknak a diákoknak, akik előrehozott érettségit tesznek, a hátralévő évfolyamok anyagából osztályozó vizsgát kell tenni. Ezen a vizsgán két év anyaga kérhető számon, ritkán 3. Ha úgy döntesz, hogy előrehozott érettségit teszel, akkor számolnod kell azzal, hogy előtte osztályozó vizsgán is részt kell venned. Ebben az esetben február 1-ig kell leadnod a kérelmed, amelyet az osztályfőnököd és a német tanárod véleménye alapján az igazgató fog majd engedélyezni. Hat héttel az osztályozó vizsga előtt írásban tájékoztatnak a vizsgáról. Ha május-júniusban érettségizel, akkor áprilisban várható az osztályozó vizsga. Ha az októberi vizsgaidőszakra jelentkeztél, akkor augusztusban számíthat a vizsga letételére. Arról, hogy ezután továbbra is be kell-e járnod német órára, érdeklődj tanáraidnál.

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is!


kép forrása: www.freepik.com

Recommended Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük