Uncategorized

5 tipp az aktív szókincs bővítéséhez!

Ahhoz, hogy egy idegen országban megértessük magunkat és a hétköznapokban elboldoguljunk, egyfajta alapszókincsre, kb. 1000-1200 szóra van szükségünk. Ezen belül is az aktív szókincs a legfontosabb!
Szerinted hány szót ismersz már németül?

Egy német felnőtt átlagban 12000-16000 aktív szót használ naponta.
A passzív szókincs lehet ennek akár háromszorosa is.
Ha több szót használunk, magabiztosabban, választékosabban fejezzük ki magunkat.
Ezért nem mindegy, hány szót használunk a kommunikációnkban.
Gazdag aktív szókinccsel:
– sokkal több írott szöveget és beszédet értünk meg.
– érdekesebben, választékosabban fejezzük ki magunkat.
– nehezebb szövegeket, gyorsabb beszédet is könnyebben értünk meg.

Jöjjenek a tippek!

# német film német felirattal
Talán benned is felmerült már a kérdés, hogy miért nem fejlődik a nyelvtudásod, ha németül nézel filmeket. Ennek az oka abban rejlik, hogy bár a szókincs bővül, de inkább ez a passzív szókincsről mondható el. Válaszd ki a film egy részét, kb. az első tíz percet. Nézd meg felirattal. Mond el miről szólt az első tíz perc. Majd válassz ki néhány szót, mondatot a feliratból és jegyzeteld le magadnak. Így haladj a filmben tovább. Igen, így nagyon más filmet nézni, de sokkal többet jegyzel majd meg belőle.

# olvass hangosan
Ha nem magadban, hanem hangosan olvasol, az aktív szókincsed bővül. Talán te is hallottál már róla, tanulási tippeket olvasva, hogy minél több érzékszervet használunk tanulás során, annál jobban rögzülnek a tanultak.

# használj egynyelvű szótárat
Ha ismeretlen szavakat találsz a szövegben, nem csak a magyar jelentésüket érdemes kiírnod. Az egynyelvű szótár is sokat segíthet abban, hogy bővüljön a szókincsed.

# szinonímák
Biztosan sokat hallottad már tanáraidtól, hogy fogalmazz választékosan. Ha szinonimákat használsz, még választékosabb lesz az aktív szókincse

# beszélj sokat németül, gyakorolj, amikor csak időd engedi.
-Válassz ki egy személyt, osztálytársat, szomszédot és beszélj róla, külső, belső tulajdonságok, milyen jó vele találkozni, mióta ismered, mit szeretsz benne.
-Fogj egy újságot és beszélj a képekről, mit látsz, majd mond el a saját véleményed is.
-Chateljetek németül, akár a telefonodat is átállíthatod német nyelvre.
-Nézz körül a szobádban. Nevezz meg egy tárgyat németül és kezdj el róla beszélni. Mi az, mire használjuk. Tetszik, nem tetszik, ha igen miért, ha nem miért nem.

Ha ezeket a tippeket elkezded használni, vagy csak néhányat belőlük, már sokat tettél azért, hogy fejlődjön a német nyelvtudásod.
Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is!

Recommended Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük