Uncategorized

Ilyen feladatokból áll a német középszintű érettségi

A nyelvvizsgák és a középszintű német érettségi írásbeli és szóbeli részből áll. Van olyan nyelvvizsga ahol a hallott szöveg értése a szóbeli részhez tartozik, a középszintű érettségin az írásbeli része.

Milyen részekből áll az írásbeli?

#ÍRÁSBELI
Az írásbeli 4 részből áll, amire összesen 180 perced van. Minimum 12 %-ot kell elérni és 117 pontot szerezhetsz. Az feladatokban elért pontjaidat tanáraid vizsgapontokká alakítják.
Először az Olvasott szöveg értését írhatod meg, aztán jönnek a Nyelvhelyesség feladatai. Ezután szusszanhatsz egyet 15 percig majd a Hallott szöveg értése és végül az Íráskészség feladati várnak rád, ebben a sorrendben.

Képes vagy egy szövegben érvelést, véleményt megérteni, a szövegből információkat kivenni?

Ha igen a válaszod, akkor az Olvasott szöveg értése nem jelenthet gondot. Feladatválasztós, igaz/hamis, párosítós, hiányzó mondat beillesztése és mondatkiegészítős feladatokkal találkozol majd, hogy csak a legfontosabb típusokat említsem, ezek közül összesen 3-4 feladatra számíthatsz. 60 perc áll majd rendelkezésedre.

Ezután már jöhet is a Nyelvhelyesség feladat. 30 perc alatt megmutathatod mennyire ismered és használod a német nyelvtani szerkezeteket. 3-4 rövidebb szöveg és ahhoz tartozó feladatok következnek. Lehet mondatkiegészítés, hiányzó mondatrészlet beillesztése, abcd teszt de az is lehet, hogy névelőket kell beírnod ragozott alakban egy szövegbe.

15 per szünet 🙂


Remélem, hogy sok hanganyagot hallgattál és a Hallott szöveg értésénél nem ér majd nagy meglepetés és minden információt jól megértesz majd, miközben kétszer meghallgathatod a szövegeket. Feleletválasztós, igaz/hamis, mondatkiegészítős, párosítós feladattípusokból kaptok néhányat, de lehet, hogy akár események sorrendjét kell felállítanod a hanganyag alapján. A 2-3 feladat megoldására 30 percet kapsz majd.


Szívesen írod le a véleményedet? Szeretsz németül érvelni?

Akkor az Íráskészség feladat már gyerekjáték lesz. A megfelelő stílus és hangnem használatával írhatsz emailt, baráti levelet, jelentkezhetsz nyári munkára, írhatsz meghívót, blogbejegyzést, kommentet. Fontos, hogy figyelj az irányítási szempontokra és arra, hogy hol kell megszólítást, dátumot, elköszönést írni. Bízom benne, hogy sok kifejezést tanultál, amellyel könnyen felépítheted majd az írott anyagokat. Az első feladatban 80-100, a másodikban 100-120 szóban mutathatod be mennyit fejlődtél az évek során.

Milyen részekből áll a szóbeli?
#2 SZÓBELI

A szóbeli három részből áll. Először kérdésekre kell válaszolnod egy adott témában, ez a társalgási feladat. Ha sok ilyet gyakoroltál az év során, több témáról tudsz beszélni, ez biztosan menni fog. Ezután egy szituáció következik, amelyet leírás, rövid szöveg, illetve kép, ábra alapján tudsz majd felépíteni. Végül pedig következik a tétel az önálló témakifejtés feladatban.


Ebben a kis táblázatban röviden áttekintheted a lényeget:


Sok sikert kívánok!

Ha hasznosnak találtad, oszd meg vagy küld el barátaidnak!
Gyere, kövess az Instagramon!

Kép forrása: www.freepik.com

Recommended Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük